Röntgen-onderzoek

Wekelijks maken we röntgenfoto’s. Zo maken we rontgenfoto's van de :

  • borstkas (hart, longen)
  • buik (maag, dunne- en dikke darm, milt, lever, nieren, urineblaas, lendenwervels)
  • botten ( schedel, ribben, wervels, heupen, knieën, schouders, ellebogen, tenen, pijpbeenderen van de poten)

Wij zijn gecertificeerd tot het maken van officiële HD röntgenfoto's bij de hond. 


De borstkas van een gezonde kat, van op zij gezien. U ziet ribben, en bovenin de wervelkolom. Binnen de borstkas ziet u het hart liggen. Het zwart om het hart heen, dat zijn de longen. Bij zieke dieren kunnen we bij een borstkasfoto te zien krijgen: een te groot hart, longtumoren, gebroken ribben, vrij vocht in de borstholte etc. 

Op deze röntgenfoto ziet u het bekken en de heupgewrichten van een hond. De heupkoppen liggen mooi diep in de heupkommen en vertonen geen artrose (slijtage). Bij een hond met Heupdysplasie ("HD")  zijn de heupkoppen vaak afgeplat, liggen iet buiten de heupkommen en zijn vaak omgeven met artrotische botwoekeringen. 

Hier de lendenwervels van een hond, van opzij gezien.  Met rechts een deel van het bekken en de staartwervels. De lendenwervels liggen mooi op één rij. De tussenliggende ruimten zijn even groot overal. Er zijn geen artrotische botwoekeringen te zien tussen de wervels en aldus heeft de hond géén artrose van de lendenwervels. Een stijve rug en daarmee moeizaam opstaan uit de mand wordt nogal eens veroorzaakt door artrose van de rugwervels bij de wat oudere grote hond.